Last modified: 2012-05-14
Abstract
Under 2012 kommer Högskoleverket att utvärdera hur väl universiteten och högskolorna uppfyller examensordningen för ett stort antal generella examina och yrkesexamina, däribland civil- och högskoleingenjörsexamina. Några av målen i examensordningen handlar om värderingsförmåga och förhållningssätt, t ex för civilingenjörsexamen skall studenten visa:
- förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
- insikt i teknikens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, inbegripet sociala och ekonomiska aspekter samt miljö- och arbetsmiljöaspekter, och
- förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
De två första av dessa mål har stark koppling till två av Chalmers lokala examenskrav som tillsammans ger lärande för hållbar utveckling:
- alla studenter på civil- och högskoleingenjörsprogrammen skall läsa 7,5 hp miljö och hållbar utveckling (MHU);
- alla studenter på civilingenjörsprogrammen skall läsa 7,5 hp människa, teknik och samhälle (MTS).
I en tidigare studie från januari 2012 gjordes en inventering av lärandemål för en del av de kurser som bidrar till det lokala examenskravet för MHU på Chalmers. Studien visade att det är relativt få av kurserna som har explicita lärandemål för värderingsförmåga och förhållningssätt. Ett skäl till detta kan vara att lärarna är ovana att formulera lärandemål för denna typ av kompetens. Det behöver dock inte betyda att studenterna inte får denna kompetens, men för att försäkra sig om det behöver man istället analysera vad examinationen i dessa kurser innehåller. Därefter kan det ge inspiration till hur lärandemål skulle kunna formuleras.
Målet med den här presentationen är att beskriva exempel på hur examensordningens mål för värderingsförmåga och förhållningssätt uppfylls i undervisningen inom hållbar utveckling på Chalmers, med syfte att sprida erfarenhet och skapa inspiration hos lärare och programansvariga.
Den information som behövs för att beskriva exempel hämtas framförallt från kursmaterial. I resultatet beskrivs exempel på befintliga lärandemål, examination och även undervisningsmoment samt kopplingen mellan dessa, constructive alignment (Biggs and Tang 2007). Ett exempel på befintligt lärandemål är att studenten skall kunna ”reflektera över sin yrkesroll och sitt professionella ansvar, såväl som sin medborgarroll i förhållande till hållbar utveckling”. Resultatet innehåller även exempel på lärandemål som skulle kunna formuleras utifrån den information om examination som har framkommit, i de fall då explicita lärandemål saknas i en kurs. Avslutningsvis diskuteras behovet av explicita lärandemål för värderingsförmåga och förhållningssätt.
References
Biggs, J. B. and Tang, C., 2007. Teaching for quality learning at university. Open University Press/Mc Graw-Hill Education.