Chalmers Conferences, NU 2012

OER-spelet: inspireras och lär dig mer om öppna lärresurser genom sällskapsspel!
Ebba S. I. Ossiannilsson, Alastair Creelman

Last modified: 2012-05-14

Abstract


Öppna digitala lärresurser (Open Educational Resources, OER) har inte än fått genomslagskraft inom svensk högre utbildning trots flera bra initiativ och projekt. Många lärare känner till OER och creative commons (cc). Relativt få delar dock sina resurser och än färre använder andras resurser, oftast på grund av bristande medvetenhet om utbudet och farhågor kring kvalitet och rättigheter. Studenter inom högre utbildning börjar i allt högre utsträckning ställa krav på användning av OER, samt att också vara delaktiga och ansvariga (prosumers) för utbildningsmaterial och användargenererat innehåll (user-generated content, UGC). Internationellt finns ett enormt utbud av öppna lärresurser och idag fokuseras framför allt på policies och riktlinjer som myndigheter och lärosäten bör tillämpa för att bäst utnyttja dessa resurser (OEP, Open Educational Practices) samt för att utveckla öppna utbildningkulturer (OEC, Open Educational Culture). Större fokus på OEP och OEC i Sverige skulle kunna skapa bättre grogrund för kvalitet och goda exempel av design och användning av OER och tillämpning av en öppen delningskultur med cc.

 

Workshopens syfte är att deltagarna får möjlighet att bekanta sig med de mest centrala förekommande begreppen och större internationella projekt inom OER samt att upptäcka relationer mellan OER, UGC, Webb 2.0 verktyg och associerade nätverk i en bekant, kollaborativ miljö, nämligen ett sällskapsspel. Spelet går ut på att deltagarna ska samarbeta och dela med sig av sina erfarenheter och kunskap om OER och relaterade områden. Vårt spel, inspirerat av det välkända Monopolspelet och OERopoly spelet (Connolly, Makriyannis and Lane, 2010) har vidareutvecklats för svenska förhållanden. I stark kontrast mot originalet ligger betoningen i detta spel på kollaboration och delning mer än av konkurrens.  Under spelets gång delas kunskaper och erfarenheter av olika begrepp, organisationer, projekt och verktyg inom OER och nätbaserat lärande. Genom att använda en bekant spelmiljö som grund för att närma sig kända eller okända företeelser blir spelet en upptäcktsresa och visar hur spel genom innovativ pedagogik kan ersätta till exempel föreläsningar för att presentera nya begrepp för en grupp studenter.

 

Denna workshop har tagits fram med tillstånd av Connolly, Makriyannis och Lane (2010), gruppen som skapade spelet OERopoly.