Last modified: 2012-05-14
Abstract
Huvudsyfte med denna studie var att undersöka om en utbildning i hälsostödjande samtal med familjer kan bedrivas i virtuell miljö (Adobe Connect).
Inom vården ökar användning av telemedicin och vårdpersonal förväntas ha kompetens att genomföra virtuella samtal med patienter och närstående samt vårdgivare på andra orter. Det är därför också önskvärt att kunna genomföra utbildning av dessa känsliga hälsostödjande samtal i en virtuell miljö.
Utbildningen ställer krav på att de medverkande ska kunna avläsa både verbal och icke-verbal kommunikation samt interaktionen mellan familjemedlemmarna även om personerna under det virtuella samtalet inte fysiskt sitter i samma rum. Då möjligheten att avläsa icke-verbala signaler och ansiktsuttryck är begränsad i virtuella miljöer som använder s.k. avatarer har Adobe Connect (AC) testats i denna studie som virtuell samtalsmiljö.
Kursen ”Hälsostöfjande familjefokuserad omvårdnad” 7,5 hp utvecklades som en nätbaserad utbildning av lärare från Institutionen för Omvårdnad, Umeå universitet i kollaboration med pedagogiska och tekniska utvecklare från Universitetspedagogiskt centrum. Den pedagogiska ansatsen i utbildningen baseras på Case (familjer med ohälsoproblem) och situerat lärande där studenter genomför familjesamtalet i ett rollspel med ett reflekterande team som observatörer.
Under vårterminen 2011 genomförde 17 studenter kursen och utbildning i familjesamtal via Adobe Connect. Innan kursstart fick både studenter och lärare en introduktion till Adobe Connect och möjlighet att testa den egna utrustningen.
Kursen utvärderades genom enkätfrågor och fokusgrupps intervjuer med studenter. Intervjuer med lärarna genomfördes både innan och efter kursen.
Innan kursens början uttryckte många studenter en oro över tekniken. Trots detta visar utvärderingen att studenterna var mycket nöjda med utbildningen och positiva till att genomför familjesamtal i Adobe Connect. I intervjun innan kursens början uttryckte lärarna också oro och betänksamheter vad gäller tekniken; det var viktigt att den skulle fungera smärtfritt och inte förta fokus från kursens innehåll. Men i intervjun efter kursen diskuterade lärarna främst kursens pedagogik, t ex att inspelning av familjesamtalen ger möjlighet för studenterna att titta på interaktionen i lugn och ro och reflektera över sina framsteg.
Att genomföra hälsostödjande samtal i en virtuell miljö har upplevts som framgångsrikt av både lärare och studenter i denne studie. Viss icke-verbal kommunikation saknas i AC men ansiktsuttryck och verbal kommunikation har fungerat bra. Utvärderingen visar att de negativa aspekterna av virtuella samtal övervägdes av möjligheten att träna familjesamtal oavsett geografisk läge och av att kunna spela in samtalen och kunna reflektera över den egna insatsen och se progression genom utbildningen.