Last modified: 2012-06-18
Abstract
Det här bidraget knyter an till konferensens tema Design av lärandemiljöer - alternativa examinationsformer. Syftet är att, med utgångspunkt från de distansbaserade professionsutbildningarnas förutsättningar, diskutera och bidra till kunskapsutvecklingen av autentiska examinationsformer.
Vid Linnéuniversitetet läser ca 600 studenter kurser och utbildningsprogram inom skog och trä. Ett av utbildningsprogrammen är Skogs- och träprogrammet, 180 hp, som bedrivs helt på distans. Programmet startade 2008 och vilar idémässigt på koncepten studentcentrerat och flexibelt lärande. Skogs- och träprogrammet är en professionsutbildning med syfte att förbereda studenterna för en yrkesverksamhet inom skogs- och träbranschen. Studenterna skall erhålla teoretiska och praktiska ämnesspecifika kunskaper och färdigheter, men också generella kompetenser som skriftliga och muntliga kommunikationsfärdigheter, lagarbetesfärdigheter och förmåga att lösa problem, vilka ofta lyfts fram som viktiga av avnämare.
Med autentiska examinationsformer menas examinationer som är konkreta, verklighetsnära och ändamålsenliga. Eftersom examinationen i hög grad styr studenters lärande kan tillämpningen av autentiska examinationer vara ett sätt att stödja studenters inlärning av sådan kunskap som de faktiskt förväntas ha i sin profession. Autentiska läraktiviteter och examinationer bidrar dessutom till en ökad motivation och djupinlärning. Om det övergripande syftet med högre utbildning skall nås måste vi erbjuda aktiviteter som bland annat involverar något praktiskt och ger tid till reflektion kring det egna lärandet. Autentiska examinationer kan vara ett sätt att möjliggöra detta.
Vi vill i en workshop ge utrymme för diskussion och erfarenhetsutbyte kring autentiska examinationer på distansbaserade professionsutbildningar. Workshopen inleds med exempel från distanskurser i Skogs- och träprogrammet. Därefter arbetar vi i grupper med frågeställningar som berör utformning och bedömning av autentiska examinationer. Workshopen avslutas gemensamt med en sammanfattande diskussion. Vi ser gärna att deltagare kommer förberedda med exempel från den egna verksamheten. Målgruppen är undervisande personal med intresse för utveckling av flexibla och autentiska lärandemiljöer.