Last modified: 2012-05-14
Abstract
Former för flexibelt lärande har öppnat möjligheter för fler studenter att utbilda sig under andra former än de traditionella. Vid avdelningen för Skog och trä på Linnéuniversitetet i Växjö har distansutbildningarna vuxit fram successivt under de senaste tio åren, och i dagsläget finns det ca 600 studenter knutna till verksamheten. Majoriteten av dem läser på distans. Sedan fyra år tillbaka finns professionsutbildningen Skogs- och träprogrammet med ca 200 studenter som alla läser på distans. Under programmets första år har de programansvariga strävat efter att utveckla utbildningen och att vara lyhörda för branschens behov och önskemål. En farhåga som ibland dyker upp bland potentiella arbetsgivare är hur och om studenterna kan tillgodogöra sig praktiska kunskaper när de läser på distans. Distansmöjligheten gör att fler äldre studenter nappar på idén att läsa vidare utan att behöva flytta från jobb och familj. Gruppen är således en blandning av studenter som kommer direkt från gymnasiet och studenter som kompletterar studier eller kompetensväxlar i ett senare skede i livet. Många studenter (men inte alla) har skogliga erfarenheter sedan tidigare. En del i verksamheten är att fånga upp och integrera studenternas erfarenheter (såväl i som utanför utbildningen), ta tillvara på dem och låta dem möta utbildningens stoff.
God utbildning handlar om fackkunskaper och klok tillämpning av dessa, men också om att skapa sig en yrkesidentitet och branschkännedom. Sociokulturella perspektiv på inlärning understryker vikten av samspel och att delta sociala sammanhang i inlärningssituationer. Inlärningsteorier som har studentcentrerat lärande i fokus betonar vikten av dialoger och flerstämmighet som en naturlig del av undervisningen.
Med hjälp av workshopdeltagarnas erfarenheter och exempel från Linnéuniversitetet diskuteras vilken betydelse studentcentrerat lärande (reflektion och flerstämmighet) har i professionsutbildning på distans. Vidare lyfts frågan hur vi kan systematisera arbetssätt för god professionsutbildning som förbereder distansstudenter för det kommande arbetslivet.
Aktiviteter
Workshopen inleds med en presentation som beskriver teori och rådande förutsättningar. Deltagarna får sedan med utgångspunkt i sina erfarenheter fundera över hur man skulle kunna utveckla upplägg och arbetssätt för att stärka studenternas professionskunnande. Sessionen avslutas med en sammanfattande diskussion.
Målgrupp
Alla som arbetar med utbildning och flexibla lärformer.