Last modified: 2012-05-14
Abstract
Rundabordsamtalet syftar till att synliggöra studenter och lärares olika erfarenheter och perspektiv på utnyttjandet av studenter i ansvar för varandras och sitt eget lärande. Det är ofta lättare för en student att vända sig till en medstudent än till en lärare på institutionen (Hedin 2006). Hur kan detta användas för att använda erfarna studenter som en resurs i våra utbildningar?
Pedagogiska ledare, lärare och studenter inbjuds till att diskutera och dela med sig av erfarenheter av studenter som mentorer, ledare och lärare.
Hur kan vi stödja det arbete studentgrupper bedriver ideellt i liknande verksamheter såsom t.ex. räknestugor och studiecirklar för att främja lärandet utanför föreläsningssalarna?
Hur tillvaratar och delar vi de erfarenheter som dragits inom olika verksamheter på olika lärosäten på bästa sätt?
Hur gynnar studentaktiveringen lärare och anställda på universitetet?
Vilka erfarenheter har du på ditt lärosäte av studenter som mentorer, finns det utvecklingsmöjligheter?
Målet med diskussionerna är att du ska kunna ta med dig argument för utveckling av verksamhet inom ramen för aktiv studentmedverkan på ditt lärosäte.
Högskoleverket nämner i rapport 2007:29R ”Goda exempel” ett antal mentorskapsprogram där studenter tar en aktiv roll i andra studenters lärande. Supplemental Instruction är ett exempel på verksamhet inom mentorskap med studenter som bedrivs bland annat vid Lunds Tekniska Högskola. Verksamheten upplevs som väsentlig av nybörjarstudenter och hög närvaro ger statistiskt signifikant högre poäng i medeltal på tentamen (Malm, Bryngfors & Mörner 2010). Mentorsystem och Supplemental Instruction är illustrationer på utnyttjandet av äldrestudenter i undervisningen som inte bara ger stöd åt svaga studenter utan ger också stimulans till snabbare studenter och därigenom också bidrar till att kompensera för spridningen i studentgruppen (Hedin 2006).
Vi är aktiva inom utvecklingen av mentorskapsprogram för och med studenter vid lärosätet. Inom aktiv studentmedverkan och studentinteraktion har studenterna inte bara ansvar för sina egna studier utan kan i hög grad också påverka hur andra studenter lyckas med sina studier (Elmgren & Henriksson 2010). Vilka är de väsentliga stegen i studenternas inverkan på lärandet? Under rundabordsamtalet kommer agendan att innehålla alltifrån uppstart av pilotprojekt och kontinuerlig uppföljning till utvärdering och analys av verksamheter.
Vi är båda studenter och initiativtagare för studentaktiverande verksamheter inom olika vetenskapsområden vid Uppsala universitet. Tillsammans arbetar vi för att synliggöra aktiv studentmedverkan vid universitetet.
References
Hedin, Anna (2006). Lärande på hög nivå: idéer från studenter, lärare och pedagogisk forskning som stöd för utveckling av universitetsundervisning. Uppsala: Avdelningen för utveckling av pedagogik och interaktivt lärande (UPI), Uppsala universitet
Elmgren, Maja & Henriksson, Ann-Sofie (2010). Universitetspedagogik. Stockholm: Norstedts
Holmvall, Karin (2007). Goda exempel på hur universitet och högskolor arbetar med studievägledning, karriärvägledning och studenthälsovård. Stockholm: Högskoleverket
Malm, J., Bryngfors, L. & Mörner, L. (2010). Rapport om SI-verksamheten vid LTH 2009/10 . Lund: Centrum för Supplemental Instruction.