Last modified: 2012-05-11
Abstract
Denna artikel gäller processen som har genomgåtts vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet, när det gäller upprättandet av en enhetlig kursvärdering som en del av ett system för kursanalys, studentinflytande, kvalitetssäkring och pedagogisk utveckling. Utgångsläget var att av 23 olika moment i den 4,5 år långa juristutbildningen hade institutionen åtminstone 23 olika sätt att utvärdera momenten. Det saknades därmed en gemensam röd tråd både avseende kursvärderingarnas utformning och hur feedback från studenterna påverkade kursernas utformning.
Denna process, som fortfarande pågår, kan anses bestå av fyra olika moment. Första momentet var att identifiera behovet av någon slags gemensam kursvärdering som kunde köras via institutionens datasystemet. Nästa steg var att samla kompetens för att hantera frågan. Detta var i sig en process i vilken kunskap hämtades från individer som representerar kursföreståndare/lärare, doktorander/lärare, dataexpert/lärare. Denna kärngrupp förstod omedelbart att kompetens också måste hämtas utifrån. Särskilt behövdes pedagogisk kompentens och därför kontaktades Universitetspedagogiskt centrum (UPC). Slutligen insåg gruppen att studenternas perspektiv saknades varför ordföranden för en studentorganisation kontaktades och inkluderades.
Även nästa fas bestod av flera moment. Ett första utkast av ett utvärderingsinstrument, baserat på en delmängd av CEQ, (på både svenska och engelska) utformades och prövades med papperskopior i flera studentgrupper. En fråga som inkluderades i utkastet var: ”Saknas något för er studenter när det gäller kursvärderingen?” Med feedback från detta första utkast gjordes ett andra, följt av samma process, ett tredje med samma process och så småningom en fjärde version som gruppen kände sig nöjda med. En mer formell utvärdering av frågorna planeras nu bland studenterna och den pedagogiska experten.
För närvarande befinner vi oss i den tredje fasen i processen. Det innebär att kursvärderingen ska förankras hos institutionen. Den fjärde och sista fasen består av två parallella spår. Enkäten ska implementeras i det webbaserade verktyget ”fastreg” och ett system för analys av en kursomgång, studentinflytande, återförande och uppföljning ska förankras och implementeras hos både programmets ledning och dess lärarkollegium.
Artikeln kommer att diskutera dessa fyra olika faser i detalj men också ta upp frågor om motstånd och stöd som processen har mött längs vägen och presentera förslag till andra institutioner om hur en sådan institutionaliseringsprocess av ett kursvärderingsinstrument kan göras och hur viss problematik kan undvikas i framtiden.