Last modified: 2012-05-14
Abstract
5. Kreativa och konstnärliga kompetenser
Produktion (göra) - Perception(se) – Reflektion (förstå), dimensioner vid bedömning av kreativa och konstnärliga lärandeprocesser
Syftet med bidraget är att, vid ett rundabordssamtal, utifrån olika erfarenheter och perspektiv diskutera frågeställningar om dimensioner vid bedömning av kreativa och konstnärliga lärandeprocesser.
I utbildning inom design, är många kurser inriktade på att det tas fram produkter och vid bedömning av dessa produkter blir det oftast fokus på att bedöma utifrån ett användarfokus, anpassningsbart för marknaden, estetiskt tilltalande m.m. vilket stämmer bra med att vi utbildar designers till professionen och att de förbereds för sin kommande yrkesutövning.
För att kunna utvecklas, krävs däremot en genomgående analys och reflektion av arbetssättet, hur designprocessen ser ut och för att kunna tydliggöra en progression
Inom konstnärlig utbildning använder man sig ofta av begrepp som intuition, materialkänsla, färgkänsla ”det sitter i fingrarna” vilket blir väldigt otydligt vid bedömningar av ett utfört arbete.
Under flera års tid har vi i vårt arbete med undervisning inom designämnen använt oss av att göra bedömning av studenters arbetsdagbok/workbook. Inom designkurser liknar arbetsprocessen den designprocess som man använder sig av inom professionen.
Vår metod har varit att studenterna, med sin kurs i Designprojekt, arbetat med att reflektera över sin egen designprocess. De har då kunnat jämföra den med den designprocess som läroboken/den vedertagna designprocessen/ förespråkar.
De har haft en arbetsdagbok som följt genom hela kursen. Kursen innehåller både föreläsningar seminarier, studiebesök och eget projektarbete.
Efter kursen slut har vi läst deras arbetsdagbok och sedan gett kritik på deras arbetsprocess utifrån olika dimensioner vid bedömning.
Dessa olika dimensioner vid bedömning av ett studentarbete ligger närmre det urval och metoder man använder sig utav inom ett designarbete. Vi har utgått från Schön(Schön, 1984) när vi byggt upp de dimensioner som vi arbetar efter:
Produktion(göra), tex: behärska grundläggande tekniker och principer, hantverksskicklighet, pröva och ändra på ett fruktbart sätt, undersöka ett problem på djupet
Perception (se), tex: Förmåga att urskilja detaljer som påverkar helheten, materialkänsla – att se materialet i sitt rätta sammanhang
Reflektion (förstå) tex: formulera och ge argument, svaga/starka sidor, samtala om arbetet, förmåga att ge och ta kritik, förmåga att söka inspiration, förmåga att sätta mål för det egna skapandet
Arbetssätt tex: Engagemang, intresse, planeringsförmåga, självständighet, förmåga att dra nytta av egna erfarenheter, förmåga att arbeta i designprocessens olika steg, förmåga att problematisera och ställa nya frågor som är relevanta för valt område.
- Kan olika bedömningsdimensioner utveckla ett kreativt/ konstnärligt arbete.
- Kan man utifrån en arbetsdagbok som följer en designprocess göra rättvisa bedömningar