Last modified: 2012-11-30
Abstract
Högskolan i Borås strävar efter att vara ett lärosäte, där undervisning och de kunskaper studenterna får med sig är avgörande för möjligheten till sysselsättning. Entreprenöriellt lärande är en viktig aspekt som kan utveckla högskolans mål med professionsanknuten utbildning.
På distansprogrammet Strategisk information och kommunikation (vid Institutionen biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås) har vi valt att prova en annorlunda strategi för att utveckla kompetenser hos studenter, där vi strävar efter att fokus ska ligga på att omsätta idéer till handling. Pedagogik och metodik i programmet har förankring i forskning gjord av Anne Kirketerp och Saras Sarasvathy. Kirketerp lyfter fram individens möjligheter att tillgodogöra sig utbildning genom handling och Sarasvathys teori utgår från att individens problemlösande/entreprenöriella förmåga är något samhällsnyttigt. Genom att varje student på programmet har en kontaktorganisation får studenten både teoretisk förankring och praktisk erfarenhet inom ramen för sin utbildning.
Anne Kirketerp (2010) skriver, i sin avhandling, att det krävs handlingsmål och nya examinationsformer för att främja företagsamhet i undervisning och att man då ska ta utgångspunkt i psykologiska och pedagogiska förutsättningar.
Europeiska unionens yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (2006) framhålls vikten av lärarens roll vid utvecklandet av entreprenöriellt tänkande hos studenter: "De [lärarna] bör få tillräcklig information om fördelarna med utbildning i entreprenörskap och om hur sådana program skall genomföras [...] Lärarna bör stödjas så att de blir medvetna om att utbildningen också kan innebära en personlig utveckling."
Hur gör man som pedagog för att skapa en utbildning som är handlingsinriktad och som fokuseras på entreprenöriellt lärande? Kursansvariga på programmet Strategisk information och kommunikation har genom kursutvärderingar och kompetensutvecklingsinsatser fått möjlighet att utveckla sitt arbetssätt. Utformningen av programmets pedagogik är en pågående process. Denna workshop vill vi använda som en del av den pågående processen.
Syftet med workshopen är att skapa möjlighet till erfarenhetsutbyte och genom brainstorming utröna om hur en handlingsinriktad pedagogik kan utformas och vad det kan innebära för såväl lärare som studenter.
References
Europeiska unionens yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. KOM (2006) 33 slutlig, (2006/C 309/23)
Kirketerp, A. (2010): Pædagogik og didaktik i entreprenørskabsundervisningen på de videregående uddannelser i et foretagsomhedsperspektiv. IDEA Institut for Entreprenørskab og relationsledelse, Syddansk Universitet via http://www.celainfo.se/index.476-1.html