Last modified: 2012-05-14
Abstract
Kritiskt och analytiskt tänkande är en grundläggande byggsten för studenters utveckling och inlärning vid universitetet. Dessutom är det viktigt för studenterna att kunna argumentera och formulera sig både skriftligt och muntligt på ett strukturerat sätt, samt diskutera och redogöra för sina kunskaper och slutsatser på ett kreativt men samtidigt vetenskapligt förhållningssätt. Det finns ett starkt samband mellan kritiskt tänkande och förmågan att analysera och använda språk (Halpern, 1989), och Barnett (1998) har argumenterat för att en konception av ”kritiskt tänkande” utan aktiva handlingar är ofullständig.
Det är därför viktigt att erbjuda studenter möjligheter att träna kritisk och analytisk läsning samt skriftliga och muntliga presentationer. Träning i sådana färdigheter och tankesätt sker mer eller mindre konsekvent inom humanistiska utbildningar, då PM- och uppsatsskrivningar samt diskussioner är kärnverktyg inom dessa områden (Lagerqvist 2010). Däremot kan det påstås att liknande färdighetsträningar ges mindre direkt utrymme inom teknisk-naturvetenskapliga utbildningar, där tekniska och matematiska kunskaper står i fokus.
Men förmågan att granska, organisera och presentera information på ett kritiskt, övertygande och evidensbaserat sätt är lika viktigt i de teknisk-naturvetenskapliga studenternas framtida yrkesverksamma liv, vare sig det blir akademin, industrin eller näringslivet som studenterna arbetar i efter utbildningen. Särskilt med de nya digitala och sociala mediernas ankomst har informationslandskapet förändrats totalt, och studenterna måste numera hantera och evaluera ”kunskap” från en ständigt ökande mängd av informationskällor av varieande kvalité. Det är mer angeläget än någonsin att studenter utvecklar sin förmåga i att tänka kritiskt och reflektera över vad det är att ”veta” eller ”kunna” något.
Hur kan lärare hjälpa studenter inom ämnen som traditionellt varit räkne- eller faktatunga att lära sig tänka kritiskt? Hur kan studenter lära sig att presentera och argumentera på nyanserade och evidensbaserade sätt? Detta rundabordsamtal är ett tillfälle för lärare från olika lärosäten att diskutera och dela med sig olika strategier och övningar som kan användas för att träna studenter i kritiskt tänkande samt kommunikation inom teknisk-naturvetenskapliga utbildningar. Målet är att deltagarna ska få inspiration från varandra, och utöka sin egen repertoar av undervisningsmoment och didaktiska verktyg. Ett pågående projekt vid Uppsala Universitet att skapa ett pedagogiskt ”paket” som består av olika övningar med olika undervisnings- och utvärderingsformer (t.ex. skrivverkstad, rollspel, casemetodik, debatt, självrättning, kompisrättning…) presenteras kort som ett exempel. Därefter är ordet fritt för idéer och erfarenhetsutbyte!
References
Barnett, R (1997), Higher Education: a Critical Business, Buckingham, SRHE and Open University Press.
Halpern, D F (1989) Thought and Knowledge: an Introduction to Critical Thinking, 2nd Ed, Hillsdale, Lawrence Erlbaum Associate.
Lagerqvist, C (2010) Vad är “högre” I den högre utbildningen?, Avdelningen för universitetspedagogisk utveckling, Uppsala Universitet.