Chalmers Conferences, NU 2012

Uppsatsprocessen som en kvalitetsdrivare – en lärprocess för både studenter och handledare?
Henrik Barth, Jenny Ståhl

Last modified: 2012-05-14

Abstract


Från och med den 1 januari 2011 infördes ett nytt system för kvalitetsutvärdering, där Högskoleverket bedömer studenternas faktiska studieresultat. Studenternas självständiga arbeten utgör en viktig del i omdömet av utbildningen. De självständiga arbetena anses ge en god bild av hur väl studenterna uppfyller flera av målen i examensbeskrivningarna.

Ekonomikollegiet vid Högskolan i Halmstad har, i likhet med andra lärosäten, arbetat med att utveckla uppsatsprocessen för både handledare och student.  Under de senaste fem åren har uppsatsprocessen utvecklats med fokus på lärande genom kollegial förankring. Arbetet innefattar ett antal årliga aktiviteter. Syftet med arbetssättet är att genom systematik och erfarenhetsutbyte eftersträva en hög kvalitet både för studenternas och för handledarnas lärprocess under uppsatsarbetet.

Under uppsatsprocessen är det en uttalad strategi att arbeta med lärande i både student- och lärarroll. Praktiskt innebär det till exempel att handledare och examinatorer oftast arbetar i grupp, där de gemensamt diskuterar uppsatserna. Syftet med detta är att i dialog, medvetengöra egna och andras föreställningar. Genom att utveckla ett transformativt lärande (Mezirow, 1997), menar vi att det skapas förutsättningar till att lära av varandra för att utveckla en uppsatsprocess som tillvaratar goda erfarenheter från flera olika ämnesområden.

På motsvarande sätt finns lärandemoment för studenter, vilket realiseras under seminarierna där studenterna tränas i att kritiskt granska både egen och andras text för att medvetliggöra sina egna förgivettagande och därmed sin verklighetsuppfattning. 

För att tillgodogöra sig denna kunskap, både för handledare och student, är det viktigt att utvärdera vilka aktiviteter och åtgärder som ger mervärde (positivt lärande) för processen och individen/gruppen. Genom att koppla lärande till utvärdering, kan processen anses utgöra en växelverkan mellan utveckling och anpassning. Lärande utvärdering syftar till att bryta produktionslogikens dominans genom reflektion och ifrågasättande (Svensson, Brulin, Jansson & Sjöberg, 2009).

Syftet med detta konferensbidrag är att presentera erfarenheter från uppsatsprocessen som utvecklats inom ekonomikollegiet vid Högskolan i Halmstad. Vidare syftar detta bidrag till att ge förslag på hur lärandet kan utvecklas för både handledare/examinator samt student i en integrerad modell som tar utgångspunkt i tranformellt lärande och lärande utvärdering.


References


Svensson, L., Brulin, G., Jansson, S. och Sjöberg, K. (2009). Lärande utvärdering genom följeforskning. Studentlitteratur, Lund.

Mezirow, J. (1997). Transformative Learning: Theory and Practice. New Directions for Adult and Continuing Education, nr. 74, s. 5-12.