Chalmers Conferences, NU 2012

ESDAN – Lärande för hållbar utveckling inom den akademiska världen i de nordiska länderna
Johan Boman, Ulrika Lundqvist, Ulf Andersson, Magdalena Svanström, Tove Holm

Last modified: 2012-05-11

Abstract


Syftet med denna presentation är att introducera ESDAN som är ett nordiskt samarbetsprojekt inom Lärande för hållbar utveckling inom den akademiska världen i de nordiska länderna. Totalt medverkar elva universitet från Finland, Sverige och Danmark i projektet. Genom Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) medverkar Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola från Göteborg. Projektet som finansieras av Nordiska ministerrådet och de medverkande universiteten leds av Yrkeshögskolan Novia i Finland och löper under två år från mars 2011.

Projektets mål är att utveckla vägledning för hur kunskap för en hållbar utveckling kan ingå i läroplaner och identifiera och publicera exempel på relevanta hållbarhetsfrågor i olika utbildningsprogram inom den högre utbildningen i de nordiska länderna.

Under projekttiden ordnas fyra internationella seminarier där ett verktyg för att öka utbildningen för hållbar utveckling kommer att utvecklas. Avsikten är också att verktyget skall provas på de medverkande universiteten samt att det dessutom skall bidra till en utveckling av universitetens miljöledningssystem. Arbetet är processinriktat och börjar med en inventering av läget vid universiteten och högskolorna, identifiering av processer för hur utbildning för hållbar utveckling kan stärkas med hjälp av olika skeenden vid projektuniversiteten.

Processen för att involvera hållbar utveckling i läroplaner kommer att innehålla riktlinjer för kompetensutveckling för lärare och identifiera relevanta aspekter av utbildning för hållbar utveckling, användbara checklistor och frågor för självvärdering och revisioner, en lista över virtuella kurser och annat relevant material. Projektet har också som mål att processen kan användas för att stärka kvalitetsarbetet vid universiteten. Genom samarbetet mellan de medverkande högskolorna och universitet kommer processen att vara tidseffektiv och i praktiken användbar vid universiteten.

Arbetet dokumenteras och resultatet kommer att publiceras i vetenskapliga artiklar. Projektet är kopplat till den nordiska hållbarhetsstrategin för att utveckla riktlinjer hur utbildning för hållbar utveckling kan ingå i läroplanerna inom den högre utbildning, med slutmål att de nordiska länderna kommer att vara ledande i arbetet med FN: s dekad för Utbildning för hållbar utveckling (UNESCO, 2004).

Projektet ökar innovativt samarbete för utbildning och forskning för hållbar utveckling. Vetenskaplig forskning om utbildning för hållbar utveckling är ganska ny, både internationellt och nationellt. Ny kunskap och forskning samarbetet är viktigt för att bygga upp kunskap och applicering av den i praktiken. Det finns ingen utbildning som har alla svaren, varför detta projekt är det viktigt att få området belyst från så många discipliner som möjligt.


References


UNESCO, 2004. Decade of Education for Sustainable Development (DESD) (2005-2014), http://www.unesco.org/education/desd