Last modified: 2012-05-14
Abstract
Under 2011 fick Lärande- och ResursCentrum (LRC) vid Mittuniversitetet som särskilt uppdrag att verka för att öka genomströmningen på IT-distansbaserade fristående kurser. Det fanns från LRC ett intresse av att undersöka om det är något som man kan hjälpa lärarna med i denna typ av kurser som generellt ses som kurser med dålig genomströmning. Flera undersökningar har gjorts om IT-distanskurser tidigare, oftast ur studenternas synvinkel. I de framkommer att IT-distansstudenter oftare än campusstudenter är äldre, heltidsarbetande/-studerande och att tidsbrist verkar vara huvudorsaken till att dessa inte fullföljer sina studier. I det ligger många frågor och en önskan var att veta om man kan göra något från Mittuniversitetet som kan öka studenternas prestationsgrad. Studien inleddes med några enkla intervjuer och därefter konstruerades en enkät med frågor delvis utformade utifrån sådant som framkom i intervjuerna. Data om kurserna hämtades från LADOK och ett antal av de kurstillfällen som gått under 2010 undersöktes närmare. Detta gjordes dels utifrån lärarnas subjektiva bedömningar och dels utifrån deras kunskaper om kursen och hur det aktuella kurstillfället hanterades. Lärarnas åsikter om kurserna beaktades, vilket arbete de lägger ner på dem, de förslag till förbättringar de har och hur de ser på studenternas studieresultat. Genom att sammanföra lärarnas svar med den framtagna statistiken uppmärksammades faktorer som kan ha inverkan på genomströmningen. Resultaten visar att det skiljer en del i genomströmning beroende på olika faktorer och vad som verkar påverka genomströmningen rent generellt i positiv bemärkelse är i följande ordning : vilken examinations- och kommunikationsform som används, om kursen gått förut och hur många gånger, antal lärare som undervisar i kursen, om studiehandledning finns och dess omfattning, användandet av inspelade videosessioner och om man kontaktar studenter som inte är aktiva.
References
Följande arbeten refereras till i mitt bidrag:
[1] Högskoleverket. 2009. Rapport 2009:29 R. Mått för genomströmning i utbildning på grund- och avancerad nivå.
[2] Högskoleverket. 2010. Rapport 2010:23 R. Orsaker till studieavbrott.
[3] Westerberg, Pernilla & Mårald, Gunilla. Umeå Centre for Evaluation Research. 2006. Avbrott på nätutbildningar – en studie av när och varför studenter hoppar av alternativt fullföljer IT-stödda distanskurser.
[4] Prop. 2001/02:15. Den öppna högskolan.
[5] Mittuniversitetet. 2011. Årsredovisning 2010. URL: http://www.miun.se/sv/universitetet/Mer-om-oss/Arsredovisning/ Hämtad den 1 februari 2012.
[6] Laidlaw, Jennifer M. 1990. What is…a study guide? Medical Teacher 12:1, 7-13, 1990.
[7] Chickering, A., & Gamson, Z. 1987. Seven principles of good practice in undergraduate education. AAHE Bulletin, 39, 3-7, 1987.
[8] Hannafin, Mchael J. & Land, Susan M. 1997. The foundations and assumptions of technology-enhanced student-centered learning environments. Instructional Science 25: 167-202, 1997.
[9] Graham et al. 2000. Teaching in a Web Based Distance Learning Environment: An Evaluation Summary Based on Four Courses. CRLT Technical Report No. 13-00. Center for Research on Learning and Technology, Indiana University.