Chalmers Conferences, NU 2012

Gränslöst lärande: Högskolepedagogik och digital kompetens ”i skön förening”?
Åse Nygren

Last modified: 2012-09-11

Abstract


Målgrupp: Detta rundabordssamtal vänder sig till högskolepedagoger, IKT-pedagoger och undervisande personal. 

Dialog: Gruppdiskussioner, online twitter, återkoppling via e-post 

I takt med att användningen av nätbaserade verktyg blir alltmer vanligt också på campusutbildningar inom högre utbildning ökar också behovet av pedagogisk digital kompetens bland undervisande personal. En central fråga är hur vi ska ge personalen möjlighet att utveckla denna kompetens så att de i sin tur kan skapa stimulerande virtuella lärandemiljöer för våra studenter. 

På Blekinge Tekniska Högskola har vi i utvecklingssyfte valt att införa pedagogisk digital kompetens som ett tema i den högskolepedagogiska introduktionskursen. Tanken med detta är att vi anser att användningen av digitala verktyg bör ta sin utgångspunkt i pedagogiken. Stefan Hrastinski (2011) poängterar i sitt resonemang kring nätundervisning nödvändigheten av två kategorier av kompetenser för lärare; dels digital kompetens och dels förmågan att använda lämpliga pedagogiska metoder inom det egna ämnesområdet. Vårt mål är att dessa kompetenser ska gå hand i hand hos vår undervisande personal, och att våra lärare ska reflektera över konsekvenserna av olika typer av undervisningsmetoder, samt att de redan i planeringen av en utbildning tänker igenom användandet av digitala verktyg. Detta är också vad Price och Kirkwood (2008) betonar. Vi vill också att lärarna ska få en ökad förståelse för det mervärde som digitala verktyg kan medföra för lärandet. McKeachie (2011) menar bl.a. att digitala resurser som är väl integrerade i kursstrukturen kan stimulera studenters kritiska tänkande.

I vår modell har vi börjat med att utveckla ett tema inom högskolepedagogik som särskilt berör digital kompetens. De högskolepedagogiska kurserna är en viktig arena för kunskapsöverföring mellan lärare som har större vana av användningen av digitala verktyg i undervisningen och de som har mindre erfarenhet. I tidigare upplägg av de högskolepedagogiska kurserna har Sokratiansk retorik och klassrumsdidaktik varit en underliggande modell för diskussioner kring pedagogisk utveckling.

Utbildning inom digital kompetens låg utanför dessa kurser i workshoppar med huvudsaklig fokus på tekniken. Den tekniska kompetensen är i och för sig väldigt viktigt, men med den krävs även en ökad förståelse för vad det innebär pedagogiskt att använda ny teknik i en undervisningssituation. Hur kompetensutvecklar vi vår undervisande personal så att dessa kompetenser integreras? Vilka modeller är produktiva för att integrera teknisk kompetens med pedagogisk insikt?

Temat fokuserar på vilka metoder som kan användas när undervisning sker digitalt. I ett moment som innefattar införandet av digital undervisning i en campuskurs betonar vi tre kriterier som vi reflekterar kring, kommunikation, samarbete och grupptillhörighet samt hur kursinnehållet presenteras. 


References


Hrastinski, Stefan (2011), Mer om nätbaserad utbildning, fördjupning och exempel, Lund: Studentlitteratur.

McKeachie, Wilbert J et. al. (2006), McKeachie's teaching tips: strategies, research and theory for college and university teachers, Boston: Houghton Miffin, cop. 

Price, Linda and Kirkwood, Adrian (2008), Technology in the United Kingdom's Higher Education Context. In: Scott, Shelleyann and Dixon, Kathryn C. eds. The Globalised University: Trends and Challenges in Teaching and Learning. Perth: Black Swan Press, pp. 83–113.