Last modified: 2012-05-14
Abstract
Huvudsyftet med detta projekt var att utforma en nätbaserad och interaktiv vätske-kromatografisk simulator och virtuella laborationer till denna och undersöka om detta pedagogiska verktyg kunde öka förståelsen för kromatografisk teori och praktik.
Kromatografi är något man traditionellt sätt undervisat i genom att låta studenterna utföra olika typer av laborativa experiment men det är dessvärre vanligt att dessa laborationer inte blir tidseffektiva. Flera olika pedagogiska grepp har använts för att tackla dels problemet med tidsineffektivitet och dels för att öka förståelsen för detta komplexa ämne; allt ifrån övningar i klassrum till olika typer av simulatorer. Användningen av datorer för att simulera kromatografiska laborationer prövades tidigt och de första applikationerna kom redan på sjuttiotalet. Idag finns ett flertal kommersiella applikationer och även fler program som är gratis i undervisningssammanhang. Den stora utmaning ligger i att utforma simulatorer och aktiviteter som är intresseväckande och som stödjer studenternas lärande. Till detta krävs dels användarvänliga simulatorer och dels lärandeaktiviteter som är en integrerad del av kursen.
Inom detta projekt utvecklades en egen simulator i nära samarbete mellan ämneslärare och systemutvecklare och samtidigt utvecklades lärandeaktiviteten. Denna lärandeaktivitet ingick sedan i en 7.5 HP kurs i läkemedelsanalytisk kemi, som ett av åtta obligatoriska laborativa moment.
Under höstterminen 2011 utfördes den virtuella laborationen av 18 studenter. Studenterna fick en skriftlig laborationshandledning och även en muntlig genomgång innan de påbörjade uppgiften och redovisade sedan sina resultat med hjälp av en skriftlig laborationsrapport. I detta upplägg ingick simuleringsövningen i en serie av åtta laborativa moment och samma typ av skriftlig och muntlig genomgång och samma krav på skriftlig redovisning ställdes på alla moment.
Utvärdering av denna aktivitet (enkätfrågor i ordinarie kursutvärdering och fokusgrupps intervjuer) visar att studenterna är mycket positiva till simuleringsövningar. Vid frågan om simuleringen har varit ett stöd till deras lärande har studenterna gett den betyget 5 (på en sexgradig skala). Några av deras kommentarer var att: ”Simuleringen knyter ihop teorin med praktiken”, och vidare ”att kunna göra simulationen också efter labbveckan fungerar jättebra att förankra kunskapen.”
Detta projekt har upplevts som mycket framgångsrikt av både utvecklare, lärare och studenter. Att synkronisera simulatorutveckling och lärandeaktivitet redan i utvecklingsskedet gjorde det möjligt att optimera hela simuleringsövningen utifrån förväntade studieresultat på kursen.
För att ytterligare befrämja förståelsen för kromatografisk teori kommer flera övningar och en snabbmanual att utvecklas. Dessa övningar kommer fortfarande att tillåta fri hantering av simulatorn men tydligt peka ut och belysa centrala delar i teorin.