Last modified: 2012-05-14
Abstract
Studenterna bakom initiativet aktiv studentmedverkan presenterar sina tillvägagångssätt och erfarenheter samt för en dialog med dig som deltagare om varför och hur studenter ska ges möjlighet att ta ansvar för varandras och det egna lärandet. Erfarenheter ges från författarnas studentinitierande mentorverksamheter och universitetsövergripande samordning av liknande initiativ.
Författarna menar att universitet bör ta ansvar för samordningen av studentaktiverande verksamheter. Så länge som det funnits universitet har studenter själva organiserat verksamheter för lärande, exempelvis som studentmentorer. Trots goda resultat för lärande, retention och genomströmning är hållbarheten i arbetet ojämn. Lärosätet bör därför bidra med stadga, resurser och ramar, för att möjliggöra initiativens överlevnad.
Under presentationen diskuteras hur både studenter och lärare kan engagera sig för lärande utanför lärarledd tid (universitetspedagogik, Elmgren & Henriksson, 2010). Aktiv studentmedverkan ska ses som ett komplement till ordinarie undervisning och är meningsfullt för studentens generiska färdigheter utöver utbildningen i själva ämnet. Grundantagandet är att högskolan idag har fler och mer mångfacetterade studenter än förr. För att vidareutveckla utbildningskvaliteten behöver vi se dessa studenter som en resurs för varandras lärande, och också de facto ge dem möjligheter att vara det.Författarnas arbete med mentorskapsprogram vid Uppsala universitet ger sedan vt11 nya studenter en studentmentor för veckomöten där studieteknik, ämneskunskaper och frågor kring kursinnehållet konkretiseras. Institutionen ansvarar för rekrytering, utbildning och handledning av mentorer samt administration, i.e. schemaläggning och salsbokning.
För att möjliggöra erfarenhetsutbyte från tidigare initiativ har författarna lett och förordat en universitetsövergripande samordning av aktiv studentmedverkan i syfte att stärka och uppmuntra till studentaktivering. Deras seminarieserie ht11 synliggjorde mångfalden av aktiv studentmedverkan och vikten av universitetsstöd. Av seminarieserien skapades antologin, Active student participation (beräknas publicerad ht 2012), för att förmedla erfarenheter till intresserade lärare, beslutsfattare och studenter.
Under presentationen diskuterar författarna de frågeställningar som de tillsammans med universitetet arbetat med:
• Varför ska studenter ges möjlighet att ta ansvar för varandras lärande?
• Vad kan vi göra utan att det kostar mer pengar eller lärartid?
• Hur gynnar studentaktivering lärare och anställda?
• Hur kan initiativ samordnas och varför bör universitetet göra det?
Under den efterföljande dialogen fördjupas de delar av presentationen som är relevanta för ditt lärosäte och din kontext. Erfarenheter diskuteras för att synliggöra såväl utmaningar som lösningar.
J. G. är kandidatstudent inom historia samt ekonomisk historia. F.H.är fysikstudent och studiebevakare vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Båda är initiativtagare för studentaktiverande verksamheter inom sina vetenskapsområden. Tillsammans arbetar de för att synliggöra aktiv studentmedverkan vid Uppsala universitet.
References
Elmgren, M. & Henriksson, A. (2010). Universitetspedagogik. Stockholm. Se avsnitt om studentaktiv undervisning.