Chalmers Conferences, NU 2012

SNH – Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning utvecklar ”Verktyg för lärande” i samverkan
Ola Lindberg, Per Lind, Marie Nyberg, Göran Lindgren

Last modified: 2012-05-11

Abstract


SNH - Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning har utvecklat en webbplatsen ”Verktyg för lärande”. Här finns ett antal lärobjekt som visar vilka möjligheter som internet, film och ljud skapar för högre studier. Vi visar och diskuterar hur dessa teman/lärobjekt kan användas. 

Syftet med bidraget är att ge exempel på och sprida kännedom om lärobjekt och verktyg för lärande och hur de kan användas och återanvändas i den egna undervisningen.

SNH, Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning, är en samverkansorganisation mellan Högskolan i Gävle, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och Utbildningsradion. Huvuduppgiften är att gemensamt utveckla nätbaserade kurser på högskolenivå samt pröva och utvärdera pedagogiska och tekniska metoder för nätbaserad utbildning. Genom UR:s medverkan kan TV- och radiomedierna användas för kursinslag, rekrytering och marknadsföring. SNH strävar mot flexibla lösningar där studenternas lärande sätts i centrum. 

Webbplatsen ”Verktyg för lärande” är utvecklad inom ramen för SNH. ”Verktyg för lärande” är en satsning för att ge fler en inblick i de möjligheter som Internet, datorer, film, ljud och interaktivitet kan skapa för högre studier. För närvarande finns sex olika teman tillgängliga; Podcast, Ljud i multimedia, OER (öppna lärresurser), Att göra TV, Att undervisa på engelska och Sociala medier. Materialet finns även tillgängligt i en egen Youtube-kanal – SNH-kanalen. 

Användaren väljer att titta på alla lärobjekt i temat eller endast de delar som är av intresse. Allt material på webbplatsen är licensierat under Creative Commons, som underlättar användning och anpassning. I stort sett alla lärobjekten kan laddas ner till mobiltelefon eller dator. Det är även möjligt att bädda in lärobjekten på valfri webbplats.

Oftast består ett lärobjekt av en enskild film eller annan typ av media. Webbplatsen innehåller ett flertal lärobjekt vilket innebär att om man väljer att ta del av alla lärobjekten blir det som en liten kurs i ämnet. Vill man istället bara lyfta ut till exempel introduktionen går det utmärkt. Det går också bra att välja vissa delar och komplettera med eget material. Genom att bygga upp teman med flera ingående lärobjekt är det också lättare att byta ut delar som blivit inaktuella och ersätta med nya.

Verktyg för lärande nås via www.larverktyg-snh.se

Vi kommer att, via dator, visa de olika teman som finns med ingående lärobjekt. Vi visar även hur man kan bädda in lärobjekt på andra webbplatser och hur de kan laddas ner till mobiltelefon. Information om SNH finns på en skärm.