Chalmers Conferences, NU 2012

Hur hittar och utvärderar man relevanta lärresurser och vad får man lov att göra med dem?
Lasse Bourelius, Åsa Forsberg

Last modified: 2012-05-14

Abstract


I denna workshop diskuterar vi hur man kan använda Open Educational Resources (OER) i sin undervisning.

 Open Educational Resources (OER), på svenska öppna digitala lärresurser, är lärresurser som finns tillgängliga på Internet och som kan användas fritt och i många fall också bearbetas fritt. Det kan vara allt från en inspelad föreläsning eller en powerpoint-presentation till en avancerad simulering eller ett interaktivt quizz. Det kan också vara fria bilder, musikslingor med mera som man kan infoga eller omarbeta i egenproducerade resurser.

Det finns en ofantlig mängd lärresurser tillgängliga i många olika portaler, t ex iTunes U, YouTube Edu och Open University Learning Space. Hur hittar man relevanta lärresurser i denna stora mängd? Hur utvärderar man dem? Hur kan man använda dem? Hur hjälper vi studenterna att tillämpa källkritik också på OER?

Tanken med workshopen är att på ett praktiskt plan tillsammans söka öppna lärobjekt som är relevanta för deltagarna och kort diskutera och informera om möjligheter med OER.

Workshopen kommer också att ta upp källkritik av lärobjekt och hur man kan se hur lärobjekt på nätet får användas.

Målgruppen är kreativa lärare, bibliotekarier, pedagogiska utvecklare och IT-pedagoger som vill lära sig och testa OER.

Fördelningen mellan de olika momenten ser ut enligt följande:
15 min Inledning och bakgrund till OER - ta del av ett praktiskt exempel på hur man kan arbeta med OER.

40 min Lär dig hitta bra lärresurser. Deltagarna kommer själva att söka öppna lärobjekt och få vägledning i att använda olika metoder och sökmotorer för att hitta relevant material. Vi kommer också att diskutera källkritik.

 • 10 min Vad innebär Creative Commons? En kortfattad genomgång av hur får man använda öppna lärobjekt.

Mathias Klang, forskare vid Göteborgs universitet och projektledare för Creative Commons Sverige, kommer att medverka antingen i form av ett lärobjekt som består av en inspelad intervju om Creative Commons eller ”live”.

 • 15 min Avslutande diskussion om hur vi i Sverige kan gå vidare och sammanfattning av workshopen.

Workshopen arrangeras av nätverket IT i högre utbildnings (ITHU) OER-grupp. Inom ramen för ITHU finns en OER-grupp med medlemmar från lärosäten spridda över hela landet. Gruppen arbetar aktivt för att sprida kunskap om OER och består av pedagogiska utvecklare, IT-pedagoger och bibliotekarier. Workshopen kommer att ha medverkande från flertalet av dessa lärosäten.