Chalmers Conferences, NU 2012

Salutis - ny metod att träna generella förmågor hos studenterna
Lasse Bourelius, Lena Kransberg

Last modified: 2012-05-14

Abstract


Hösten 2009 startade på BTH och Sektionen för hälsa ett nytt kandidatprogram "Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering". När programmet planerades fanns förutom kursernas mål och innehåll även en fokus på generella förmågor. För att lyfta fram och träna några av de generella förmågorna skapades webbtidningen Salutis.  

På BTH är generella förmågor en del i varje kursplan. De generella förmågorna är inget som examineras men används för att nå kursernas mål. En generell förmåga är de delar i kursen som behöver tränas som exempelvis skrivande, källkritik och IKT-kompetens.

I webbtidningen Salutis.se skriver studenterna om något som ingår i kursens mål. När de ska skriva sin artikel måste de söka efter källor som tar upp det område som de vill skriva om. De måste värdera källan och presentera det på ett sätt som uppgiften kräver. Webbtidningen är programmets tidning och det är enbart studenter som skriver i den, men den ligger helt öppen för alla som vill läsa. Antal läsare ökar stadigt och de första månaderna 2012 är det närmare 6 000 unika besökare per månad som läser i snitt 20 000 sidor. I kurserna som ingår i programmet finns kursmoment inlagda där studenterna ska skriva en artikel. Själva skrivandet är en förmåga som tränas liksom källkritik, etiska ställningstaganden m.m.

I en uppgift kan det vara att beskriva ett område som är intressant, i en annan uppgift kan det vara att recensera en debattartikel eller att skriva en egen debattartikel och i en tredje kan det vara att presentera en samhällsförändring för befolkningen. Samtidigt som de tränar sitt skrivande och andra generella förmågor skaffar de kunskap inom olika folkhälsovetenskapliga områden. Genom att granska och kommentera andras artiklar tränas de också att vara kritiska och även att se hur andra kurskamrater tänker och skriver sina artiklar.

Studenterna lägger själva ut sina artiklar men de ska godkännas av läraren innan publicering. Läraren läser artiklarna, granskar innehållet i artikeln och granskar källan. Studenten får feedback på artikeln och korrigerar eventuella felaktigheter. När artikeln är korrigerad lägger studenten ut den igen och läraren publicerar artikeln.

I vår är första gången vi har studenter som använt Salutis från programmets start. Resultat från en utvärdering presenteras på NU2012. Lärarna har upplevt att studenterna har utvecklat sitt skrivande med Salutis och att de utvecklar den egna kritiken till källor och hur man kommunicerar ett budskap. 

Arbetet med www.salutis.se resulterade i BTHs pedagogiska pris 2010.


References


Olga Dysthe, F Hertsberg, T L Hoel ( 2009) Skriva för att lära. Studentlitteratur Lund.

Learning Outcomes a Fair Way to Measure Performance in Higher Education: the TUNING Approach 2008. http://www.oecd.org/dataoecd/60/7/41203784.pdf

 Tuning – Educational structures in Europe. Generic competences http://www.tuning.unideusto.org/tuningeu/index.php?option=content&task=view&id=183&Itemid=210

 Salutis webbtidning  www.salutis.se (only in Swedish).