Chalmers Conferences, NU 2012

Forskning om IT i högre utbildning
Ulf Olsson, Christina Keller, Stefan Hrastinski

Last modified: 2012-05-14

Abstract


Syftet med denna workshop är att ge forskare från olika lärosäten möjlighet att samverka och att främja framväxten av nya forskningssamarbeten inom området IT och lärande i högre utbildning. Nätverket forskning om IT i högre utbildning bildades 2010 med syfte att underlätta kontakter mellan forskare inom Sverige. Flera projekt och ansökningar blev resultatet av nätverkets kontakter. NU2012 innebär en förnyad möjlighet att lära om andras forskningsområden och en möjlighet till att initiera nya grupperingar som kan mynna ut i större forskningssamarbeten, gemensamma ansökningar och ett stärkt nätverk. Som forskare är du välkommen att delta i workshopen oavsett om du är medlem i nätverket eller inte. Även praktiker som är intresserade av forskning är välkomna att delta i work­shopen.

Den pågående nationella forskningen om IT och lärande inom högre utbildning karaktäriseras inte enbart av att vara geografisk spridd utan även av att vara splittrad mellan olika vetenskapliga disci­pliner, som t ex pedagogik, informatik, datavetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap. Detta innebär att miljöerna för forskning och utveckling är små och ofta bestående av enskilda personer (Högskoleverket, 2011; KK-stiftelsen, 2006). Samarbetet mellan enskilda forskare kan försvåras till och med inom samma lärosäte, eftersom forskarna ofta tillhör olika institutioner och fakulteter. Mot denna bakgrund saknas gemen­samma arenor för forskare att möta andra forskare och för praktiker att möta forskare. Workshopen är i sig en sådan arena och kan också hjälpa till att skapa fler arenor.

Workshopen inleds med en kort presentation av nätverket. Deltagarna får därefter presentera sig själva, sina intresseområden och sina forskningsidéer. Genereringen av forskningsidéerna sker genom en brainstorming där deltagarna skriver ner sina idéer på post-it-lappar. Idéerna grupperas sedan i olika kluster gemensamt av workshopens ledare och deltagare. Med ledning av resultatet av klustringen grupperas deltagarna sedan för att diskutera gemensamma idéer till forskningsstudier och forskningsansökningar. Under den sista delen av workshopen summerar deltagarna vad diskussionerna har lett fram till.


References


Högskoleverket (2011). Kartläggning av distansverksamheten vid universitet och högskolor. Rapport 2011:2 R.

KK-stiftelsen (2006) IT och lärande En översikt av aktuell forskning inom IT och lärande 2006 En rapport från KK-stiftelsen.