Last modified: 2012-05-14
Abstract
Hur skapar vi kompetens för integrering av hållbar utveckling?
Kraven på integration av hållbar utveckling inom högre utbildning ökar samtidigt som inte systematiskt stöd eller utbildning ges till universitetsläraren. Universitetslärare som ska undervisa inom hållbar utveckling har behov av ett systemperspektiv och tvärvetenskapligt perspektiv som läraren oftast inte har genom sin egen ämneskompetens. Vi som arbetar med undervisning för hållbar utveckling på ett tekniskt universitet upplever efterfrågan från andra universitetslärare om stöd för att utveckla kurser med integration av hållbar utveckling. Högskoleverket har särskilt påpekat bristerna vad gäller undervisning inom hållbar utveckling för civilingenjörsutbildningarna i Sverige vilket gör att de tekniska högskolorna nu tvingas ställa nya krav på program och kurser. Under 2011 gjordes en kvalitetsutvärdering (EAE) av utbildningen på Kungliga Tekniska högskolan av internationella bedömargrupper och i rapporten framhölls särskilt brist på implementering av hållbar utveckling i undervisningen.
Hur stärker vi universitetslärares kompetens och förmåga att implementera hållbar utveckling i den egna undervisningen? Vi tror att det här kan finnas värdefulla erfarenheter att ta tillvara från andra lärosäten. Rundabordssamtalet syftar därför till att synliggöra de erfarenheter som finns och möjliggöra en kunskapsöverföring genom spridning av goda exempel.
Undervisning i hållbar utveckling förutsätter nya pedagogiska former som främjar kritiskt tänkande och ger studenterna både förmåga och vilja att verka för en hållbar utveckling. Erfarenheter från olika typer av undervisningsformer och problembaserat lärande kopplat till hållbar utveckling är därför något vi skulle vilja diskutera under detta rundabordssamtal.
Målgruppen för samtalet är lärare, kursansvariga eller programansvariga som implementerat hållbar utveckling inom sina respektive ämnesområden eller planerar att göra detta.