Chalmers Conferences, NU 2012

Betydelsen av kommunikation och bemötande för en god virtuell lärandemiljö
Johanna Olsson, Elinor Adenling

Last modified: 2012-09-14

Abstract


Syftet med rundabordssamtalet är att diskutera och utbyta erfarenheter kring lärarrollen i den virtuella lärandemiljön. Tyngdpunkten kommer att ligga på kommunikationen mellan lärare och studenter. Frågor som kan diskuteras är: Vad kan lärarrollen i en virtuell lärandemiljö innebära? Hur kan kommunikationen med studenter se ut? Hur kan kommunikation och bemötande bidra till en god lärandemiljö?

I de virtuella lärandemiljöerna är kommunikationen med studenter av stor betydelse. Att det ges en tydlig och utförlig information kring kursupplägget är avgörande för att studenter ska kunna tillgodogöra sig en nätbaserad kurs. Samtidigt är detta inte tillräckligt för att skapa ett gott lärandeklimat, utan den sociala och kommunikativa miljön är också av stor vikt. Vikten av bemötande har även en aktualitet i relation till diskussionen om genomströmning och till kvalitetsaspekter, såsom kontakttid. Läraren är i sammanhanget en nyckelperson som både kan hjälpa och stjälpa.

På Pedagogiska institutionen vid Umeå universitet har det under ett flertal år bedrivits nätundervisning där bemötande av studenter haft en stor roll och diskuterats flitigt bland lärarkollegiet. Samtalet tar sin utgångspunkt i dessa erfarenheter, men har relevans på många andra utbildningar som ges via nätet. Deltagarna ges möjlighet att reflektera över sina kommunikativa handlingar, utifrån de erfarenheter och tankar som lyfts under samtalet. Rundabordssamtalet vänder sig till lärare med ett intresse för nätbaserad undervisning, oavsett erfarenhet av att undervisa på nätet.