Last modified: 2012-05-14
Abstract
Att studenterna är delaktiga och har inflytande över sina utbildningar är en avgörande kvalitetsfråga för ett utbildningsprogram, då studenterna har en unik kompetens både om hur utbildningen de facto fungerar och om hur den sammanfaller med de egna studiemålen. För svenskspråkiga program finns utvecklade former för studentinflytande, såsom representation i olika nämnder, programråd och genom kårer och studentföreningar.
För de engelskspråkiga utbildningarna är bilden mer varierad: De demokratiska processerna är ofta svagt utvecklade, medan det är vanligt att programansvariga har en god kontakt med studenterna och därmed kan fånga frågor och problem som ligger i luften.
I detta projekt arbetar vi för att stödja internationella studenter i att utveckla en studentdemokratisk tradition, med syfte att uppmuntra studenterna att naturligt bli en del av universitetets, och här speciellt deras respektive programs, beslutfattande.
Vi har tillsammans med studenter identifierat ett antal faktorer som tillsammans försvårar för internationella studenter att engagera sig:
- Normer och regler: Studenter med olika kulturell bakgrund har olika syn på möjligheter att påverka. Det kan vara oartigt att kritisera: det kan uppfattas som stötande eller rent av farligt.
- Kunskap: Det krävs en gedigen kunskap om universitetssystemet för att förstå vad man som student kan påverka, och hur.
- Språk: Internationella, liksom svenska, studenter är ofta ”blyga” för att uttala sig på engelska.
- Sociala frågor: En förutsättning för en fungerande studentdemokrati är en social sammanhållning bland studenterna, en känsla av att vara delaktig i ett ”vi” och att vara accepterad av denna grupp.
Inom projektet ordnades fyra kvällsträffar för internationella och svenska studenter, en träff för varje problemtema enligt ovan:
- Mottagning av nya studenter för att öka sammanhållning mellan klasser och årskurser.
- Interkulturell kommunikation: vanliga kommunikationsproblem, svårigheter och hur man övervinner dessa.
- Studentdemokrati: vad betyder det egentligen och hur kan du som student engagera dig?
- Gruppdiskussioner för att ta reda på vad studenterna tycker om programmet som i sin tur fördes vidare till programansvariga.
Diskussionerna under kvällsträffarna ledde hade flera goda effekter: (1) nya kontakter mellan studenterna; (2) fördjupade insikter både för studenter och programansvariga om de problemområden som diskuterades; (3) tydliga steg mot ökat studentdemokratiskt engagemang bland de internationella studenterna. Dessa framsteg ledde till ett lunchmöte med svenska och internationella studenter för utbyte av erfarenhet samt ökat samarbete.
Under konferensen kommer vi att presentera en utvärdering av projektet, diskutera möjliga indikatorer på en ökad medverkan av internationella studenter i de studentdemokratiska processerna och möjliga tecken på nya traditioner.