Last modified: 2012-05-14
Abstract
Bakgrund: Regionaliserad Läkarutbildning (RLU) grundas på två regeringsbeslut om utökning av platser på Läkarprogrammet (2007, 2008). Umeå Universitet fick 37 nya platser/år, sammantaget 98 platser/termin. Regeringsbeslutet innefattande beslut om utökad decentralisering.
Medicinska Fakulteten beslutade att 30/98 platser/termin skulle, från och med termin 6, regionaliseras, med 10 platser vardera till de tre länssjukhusen Östersunds sjukhus, Sundsvalls sjukhus samt Sunderby sjukhus, 68 platser skulle vara kvar i Umeå.
Problemställning: En viktig uppgift var att designa en likvärdig lärandemiljö på samtliga fyra orter. För att uppnå detta beslutades att en web-baserad utbildningsplattform måste utvecklas för gemensamt undervisningsmaterial. Ett krav var att givna föreläsningar måste sändas till samtliga orter direkt via ett videokonferenssystem, men målet var också att andelen direktsända föreläsningar skulle minskas till förmån för inspelade versioner, tillgängliga på utbildningsplattformen.
Metod: Ett samarbete med Pedagogiska institutionen inleddes i syfte att designa en fungerande utbildningsplattform. En utbildning av lärare i nya pedagogiska IT-verktyg startades.
Resultat: Initialt handlade samarbetet om tekniska aspekter, såsom inspelning av föreläsningar för att ersätta traditionella salsföreläsningar och att göra dessa tillgängliga på programmets utbildningsplattform (Moodle). Inledningsvis fanns ett visst motstånd hos lärare/läkare på programmet mot att lägga ut material på en utbildningsplattform. Motståndet har succesivt minskat och i dagsläget handlar samarbetet inte enbart om teknik och regionaliseringsterminerna, utan om pedagogiska frågor på hela läkarprogrammet. Exempelvis har en pedagogisk översyn av programmet genomförts och samarbetet har allt eftersom fokuserat mer på aspekter som en rättssäker betygsrapportering och examination, tydlig information till studenter samt en samstämmig terminologi. Vikten av detta blir extra tydlig då allt material synliggörs på utbildningsplattformen.
Reflexion: Förändringsarbetet som läkarprogrammet i Umeå har genomgått genom att designa en ny lärandemiljö är troligen applicerbart på andra utbildningar. Kravet på fler studentplatser inom olika vårdutbildningar ökar och för att kunna behålla en hög kvalitet på utbildningen kan regionalisering bli aktuellt även i andra delar av landet. Att studenter på flera olika lokalisationer ska få en likvärdig utbildning ställer stora krav på tillgänglighet av utbildningsmaterial. Regionaliseringen och utvecklandet av utbildningsplattformen har initierat ett pedagogiskt förändringsarbete samt inneburit att det idag, jämfört med tidigare, i större utsträckning förs ett pedagogiskt samtal på läkarutbildningen.