Chalmers Conferences, NU 2012

Lärcenterbaserad utbildning i relation till hur lärosäten kan organisera lärande för hållbar utveckling.
Staffan Bengtsson, Lars Svensson

Last modified: 2012-05-14

Abstract


 

Syftet med denna workshop är att diskutera och utbyta erfarenheter av lärcenterbaserad utbildning (LCU). Tanken är att problematisera användningen av denna utbildningsform som ett medel för att genomföra längre programutbildningar och skapa möjligheter till högre studier för studenter som inte självklart kan förlägga studier till en högskola/universitet.

Workshopen utgår från en studie om LCU, sett ur ett student- och lärarperspektiv.[1] Studien belyser frågorna; varför väljer studenterna LCU, vilka förväntningar som finns på utbildningsformen, hur beskriver studenterna styrkorna och svagheterna med LCU och vilka erfarenheter har lärarna av att arbeta med den här formen. Även om fokus ligga på dessa aktörers beskrivningar bör diskussionerna även innehålla aspekter hur lärosäten kan utveckla utbildningsformer och på vilket sätt man, genom olika nätverk, väljer att samverka med andra aktörer på utbildningsområdet. Diskussionerna i workshopen kommer att kretsa kring olika erfarenheter från högskolor/universitet och hur distansundervisning/LCU får konsekvenser för tillämpad pedagogik och vilken medvetenhet som finns kring dessa frågor. Diskussionen tangerar även en pedagogisk/ didaktisk problematisering kopplat till den här formen av utbildning, liksom en vidare analys av hur premisserna för det goda distans- eller LCU-lärandet kan relateras till ett mer interaktionistiskt perspektiv kring sociokulturellt lärande. Diskussionerna kommer att belysa utbildningsformens styrkor och svagheter och utgå från teman som bör bli föremål för fortsatt utvecklingsarbete; såsom delaktighetsfrämjande pedagogiska modeller, teknikutveckling och organisatoriska aspekter gällande relationen mellan t ex lärosäten och regionala lärcentra.

På ett övergripande plan har frågan om LCU hög relevans för temat hur lärosäten kan organisera lärande för hållbar utveckling. Det handlar ytterst om hur högskolor kan designa och utveckla lärandemiljöer för studenterna som har svårt att flytta till en annan ort än där de bor och verkar. Alternativa utbildningsformer tangerar på olika sätt frågan om hur lärosäten kan samordna resurser, med vilka aktörer samverkan ska ske, hur utbildningar kan och bör göras tillgängliga i regioner utan högskolor och universitet samt vad detta får för konsekvenser för olika aktörer? Slutligen rymmer LCU-frågan också centrala miljöaspekter, i form av minskat resande, vilket ligger i linje med ovanstående hållbarhetstema.

Workshopen är tänkt att kretsa kring spänningen mellan hur högskola/universitet kan agera i en föränderlig omvärld med nya premisser för lärandet sett i relation till hur vi tänker kring möjliga pedagogiska och didaktiska modeller. Sessionen vänder sig till de som på olika sätt arbetar med eller är intresserade av den här typen av utvecklingsfrågor inom respektive lärosäte. 


[1] Bengtsson S & Svensson A Lars (2011). Närhet och kommunikation på distans: En studie om hur studenter och lärare beskriver och upplever lärcenter/högskolecentrumbaserad utbildning. Högskolan väst, Forskningsrapport nr 1 – kan sökas via DIVA på bibliotekets hemsida på Högskolan Väst i Trollhättan.


References


Bengtsson S & Svensson A Lars (2011). Närhet och kommunikation på distans: En studie om hur studenter och lärare beskriver och upplever lärcenter/högskolecentrumbaserad utbildning. Högskolan väst, Forskningsrapport nr 1 – kan sökas via DIVA på bibliotekets hemsida på Högskolan Väst i Trollhättan.