Last modified: 2012-05-14
Abstract
Workshopen riktar sig till pedagogiska ledare och pedagogiska utvecklare som arbetar med att influera kollegor till förbättring av undervisning och lärande inom högre utbildning.
Syftet är att ge deltagarna möjlighet att reflektera över egen kompetens och kompetensbehov med utgångspunkt i egna upplevda situationer (s.k. critical incidents) från den pedagogiska vardagen. Med hjälp av en metakognitiv modell för professionell kompetens bidrar WS till att deltagarna ökar sin medvetenhet om egna kompetenser och behov samt får med sig ett verktyg för fortsatt kompetensutveckling.
Bakgrund
Att bidra till förändring av utbildning är på många sätt en komplicerad uppgift. Ofta handlar det om att påverka undervisande kollegor men också att bidra till förändring av ”den akademiska kulturen” och förhållningssätt till utbildning. Pedagogutvecklare kan sägas befinna sig både inom och utanför den kultur de vill förändra. Wenger (1999) beskriver detta som att arbeta på gränsen mellan det accepterade och vedertagna samt det annorlunda och ibland hotfulla. Pedagogutvecklare blir s.k. ”brokers”, d.v.s. bärare av såväl trygghet som oro. Även pedagogiska ledare kan ha denna roll. Behovet av fortbildning och stöd för denna grupp av anställda är av särskild sort.
Workshopen utforskar deltagarnas behov av fortbildning utifrån konkreta situationer där deltagarna upplevt bristfällig kompetens. WS inleds med en kort presentation av hur professionell kompetens kan beskrivas i enlighet med Forslunds modell (2000). Deltagarna kommer därefter att individuellt och i grupp identifiera tillfällen av otillräcklighet där kompetenser av olika slag saknas, men också kring stunder av styrka där laddade händelser vänts till framgång därför att specifika färdigheter och kunskaper kommit till användning. Workshopen blir således en inventering av styrkor och tillkortakommanden hos dem som har till uppgift att inspirera och influera till pedagogisk utveckling inom högre utbildning
Avslutningsvis kommer resultatet av workshopen att jämföras med resultatet av tidigare studier och inventeringar där kompetensbehov hos pedagogiska utvecklare identifierats. I ett pågående projekt har tolv pedagogiska utvecklare fört loggbok över de aktiviteter de var involverade i under ”en vanlig arbetsvecka” och vilka kompetenser de ansåg sig behöva för att genomföra dessa aktiviteter på ett professionellt sätt. I enlighet med Forslunds modell över professionell kompetens analyserades innehållet i loggböckerna utifrån följande: mål, värdegrund, systematisk teorigrund, metoduppsättning, personlig profil och professionellt handlande. Efter en deduktiv innehållsanalys skapades sedan teman i relation till frågorna vad (innehåll) och varför. Även sammanfattningar utifrån tidigare inventeringar kommer att tas upp och diskuteras.
References
Forslund, K. (2000). Professionell kompetens. Fyra essäer om Inlärning och utveckling för professionalitet. Linköping: Linköpings universitet (Institutionen för pedagogik och psykologi).
Wenger, E. (1999). Communities of Practice. Learning, Meaning, and Identity. Cambridge, Cambridge University Press.