Last modified: 2012-11-12
Abstract
Projektet ”Utveckling av surfplattors användningsområden inom högskole- och kommunbiblioteken” vill gärna presentera ett ”work in progress” på konferensen NU2012 i form av ett rundabordssamtal.
Bakgrund: Från att ha varit en samling tryckt material som måste läsas på plats har biblioteken allt mer gått över till att bli noder i ett digitalt nätverk. E-böcker och e-tidskrifter skall läsas och man skall kunna finna material i databaser. Det innebär att det blir färre och färre böcker på hyllorna. För att kunna läsa e-böcker måste man vara uppkopplad i ett lokalt nätverk. Man måste kunna bläddra i de digitala böckerna när man är uppkopplad. Kravet på en digital läsplattform blir avgörande för de vetenskapliga bibliotekens utnyttjande av det digitala material man köper in. Läsplattformar är till exempel stationära datorer, laptops och surfplattor. Kravet på att undervisa och guida studenterna i det digitala materialet har ökat.
Syfte: Vi vill undersöka surfplattors användning inom undervisningen i Information Literacy och som stöd och undervisningshjälp i bibliotekslokalerna. Samverkande bibliotek i projektet är Bibliotek och läranderesurser i Borås, Chalmers bibliotek samt Göteborgs stadsbibliotek. Projektet är finansierat av KB och väntas presentera sin slutrapport under maj 2013. Surfplattorna underlättar åtkomsten till bibliotekens elektroniska material. Vi vill undersöka på vilket sätt studenterna kan uppmuntras att ta till sig det digitala materialet.
Det har inte skrivits så mycket om surfplattor i undervisningen. En pilotstudie om iPad som arbetsredskap i tjänsten för högmobila ledningspersoner har genomförts på Chalmers och en slutrapport har presenterats av Erik Eliasson 2012-02-20. I den rapporten beskrivs en del teknikaliteter samt understryks mobiliteten och lättanvändbarheten för iPads, särskilt mejlfunktionen och den snsabba uppkopplingsitden är uppskattade.
Projektet vill undersöka hur surfplattor och andra mobila enheter kan arbetas in i de nya program som tas fram för till exempel Omstart Samhällsbyggnad, där pedagogiken bygger på en gradvis progression i lärandet – ett av flera karakteristika för constructive alignment. Vi vill också testa sociala medier på surfplattan. Lättanvändbarheten gör den intressant för social kommunikation, liksom smartphones och andra mobila enheter. Hur forskare använder sociala media är ett annat möjligt fokusområde. Studenter och lärare blir mer och mer mobila och för undervisningen i Information Literacy är det också av vikt att behärska de olika tekniska hjälpmedel som produceras. Tillämpningen av olika appar för undervisning kan undersökas. Det blir en kompetenshöjning för personalen. Personer med läshinder finner också surfplattan mycket användbar för inlärning.
Vi skulle vilja diskutera tre frågor under ett rundabordssamtal: 1) På vilket sätt tror deltagarna i denna konferens att surfplattor kan underlätta eller stödja undervisningen? 2) Hur kan surfplattor underlätta den sociala interaktionen i sociala medier på nätet, med särskild tonvikt på forskares kommunikation inom forskargrupper? 3) Hur kan surfplattor användas för att komplettera en Informations- och servicedisk på ett högskolebibliotek?
References
Eliasson, Erik, (2012) Slutrapport om pilotprojekt iPad, Göteborg: Chalmers tekniska högskola
Gustavsson, A.-K., Vemmenby, T. (2010) Läsplattan - vägen framåt?, Lund : Universitetet