Chalmers Conferences, NU 2012

Att styra över disciplingränser - Erfarenheter från att skapa gemensamma examinationskriterier vid lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet.
Jan Carle

Last modified: 2012-05-14

Abstract


Syfte/Frågeställning: Syftet med föredraget är att sprida kunskaper om och erfarenheter från arbetet med lärarutbildningen LP01s examensarbeten. Detta arbete har inneburit att ta fram gemensamma betygskriterier, bedömningssituationer och handläggningsrutiner. En viktig frågeställning i arbetet har varit hur man som utbildningsansvarig kan skapa konsensus kring bedömning och synen på vetenskaplighet. I detta arbete beaktas såväl det specifika professionsperspektivet som examensmålens krav på vetenskaplighet och beprövad erfarenhet.

Förankring i forskning/praxis: Föredraget har som syfte att visa på faktiska erfarenheter från kursansvarigs och de verksamma lärarnas sida. Anförandet har ett tydlig praxisnära innehåll. Det grundas på forskning kring bedömning samt forskning kring hur grupper skapar föreställningar om ”rätt” och ”fel” förhållningssätt (t. ex. forskning kring formandet av schema och script). Det material som används utgår från examinationsprotokoll, styrdokument och annan skriftlig dokumentation under perioden 2004 – 2011. Såväl utmaningar, kritiska reflektioner och förslag till hur man kan jobba förs fram.

Resultat: Föredraget kommer att visa på de utmaningar kursansvariga för en flerdisciplinär kurs ställs inför. Resultaten visar bl.a. att det är av vikt att få alla medverkande att känna sig delaktiga och möta deras reflektioner, att frågan om lärares autonomi och självständiga bedömning är en känslig fråga och att detta sker inom ramen för en myndighet där ett styrande av praxis är nödvändigt för studenters rättsäkerhet. Förhoppningen är att besökarna [till föredraget] får med sig en verktygslåda i form av erfarenheterna som lyfts fram och en beskrivning som kan ge uppslag till funderingar kring ”best practice”.

Diskussion/reflektion: Föredraget fokuserar på den process det innebär att formalisera ett styrsystem. Vilka erfarenheter kan dras om att styra mellan krav på transparens, enhetlighet i bedömning och krav som rör de utbildade studenternas kompetens? Föredraget vill skapa en reflektion kring frågan Hur kom vi hit?