Chalmers Conferences, NU 2012

Ny karriärväg för att tillvarata och utveckla forskarkompetens: Pilotprojekt om handledning i att starta forskningsföretag inom hum/sam
Milda Rönn, Mona Blåsjö, Mona Wilcke

Last modified: 2012-05-11

Abstract


Forskarutbildningar är en form av professionsutbildningar, vilka framförallt ger en grundläggande forskarkompetens och i vissa fall även lärarkompetens inför högre undervisning. För forskarstudenter vid humanistiska och samhällsvetenskapliga institutioner presenteras i regel endast en möjlig karriärväg om hon eller han vill fortsätta forska och undervisa efter examen, nämligen att meritera sig för att kunna söka en lektorstjänst och därefter eventuellt bli docent och slutligen professor.

Detta innebär naturligtvis att man riskerar att missa viktig forskarkompetens, eftersom det finns fler forskarstudenter än lektorstjänster. Men den enda karriärvägen kan också bidra till att en del personer självmant lämnar forskaryrket eller hoppar av forskarutbildningen – eller inte ens söker till forskarutbildningen. Bara för att man vill och passar för att forska och undervisa, så betyder det inte att man är intresserad av den typ av forskning och undervisning som det akademiska meriteringssystemet idag premierar. Något som ofta inte premieras är till exempel forskning och undervisning som ansluter vad som brukar beskrivas som ”tredje uppgiften” och uppgiften att ”samverka med det omgivande samhället”.

Vi ska berätta om ett pågående pilotprojekt vid SU Innovation (finansierat av Stockholms universitet och VINNOVA) där vi undersöker möjligheten att erbjuda en alternativ karriärväg för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Metoden vi testar är att handleda doktorander och forskare i att starta vad vi kallar ”samverkande” forskningsföretag.

Modellen för den här typen av forskningsföretag är att forskaren startar ett företag, istället för att söka en tjänst, men bedriver verksamheter både inom och utanför akademi. Å ena sidan bedriver forskaren forskning (t.ex. genomför FoU-projekt, presenterar projekt på seminarier och konferenser m.m.) och undervisar vid olika universitet och högskolor. Å andra sidan utför forskaren uppdrag för organisationer och företag: undersöknings- och utvecklingsprojekt och fortbildning. Forskaren strävar efter att dels samverka med avnämarna inom dessa verksamheter i så hög utsträckning som möjligt, dels att korsbefrukta kunskaper, erfarenheter och kontakter mellan verksamheterna. Forskningsföretaget blir på så sätt en intermediär mellan akademi och omgivande samhälle och bidrar till att integrera samverkan i forskning och undervisning.

Pilotprojektet innebär att vi utformar, genomför och analyserar ett pilotprogram där tio doktorander och forskare från sju discipliner inom humaniora och samhällsvetenskap får inspiration och hjälp att starta samverkande forskningsföretag. Programmet innebär att de deltar vid sex seminarier utspridda över ett år och däremellan gör ett antal uppgifter (själva och gemensamt) samt får enskild handledning.

Vi kommer att berätta om såväl forskningsföretagets modell som det pågående testet av programmet.