Chalmers Conferences, NU 2012

”Scrapbook, blogg och digital portfolio som estetisk lärprocess – hur bedöma det?”
Mats Andersson

Last modified: 2012-05-14

Abstract


Syfte

 

Föredragningen har för avsikt att visa en metod för bedömning av det ”omätbara”, hur studenterna bedöms på, och arbetat med, estetisk lärprocess.

 

 

Abstract

 

”Scrapbook, blogg och digital portfolio som estetisk lärprocess – hur bedöma det?”

 

På Institutionen för Pedagogik, lärarutbildningen i Borås, omsätter jag aktuella läroplanskrav om estetiska lärprocesser, dokumentation, analys och reflektion genom praktiskt arbete. Analoga scrapbooks, digitala power-points och personliga bloggar används och bedöms som examinerande del av kurs. Mål med denna arbetsmetod är bland annat att synliggöra studentens egen lärprocess kopplat till aktuell läroplan.

 

Med hjälp av kamera, analogt och digitalt fotografi, scrapbooking, bloggande, reflektions- och analysfrågor, tydliggörs i portfolion vad studenter i lärarutbildningen processat under en specialiseringstermin, samt vad studenterna själva ser som lärprocess och kunskapande i varje enskilt moment som dokumenterats.

 

Arbetet knyts tydlig fast i de kursmål som gäller för till exempel studenternas termin 5, samt i läroplansmål. Dagens läroplan för skolan, Lgr 11, och reviderad läroplan för förskolan, Lpfö 98/10, är i många stycken tydliga med vikten av att arbeta med bild, musik, drama, dans etc. som en självklar ingång till lärandeprocesser i det vardagliga arbetet och kopplas därför ständigt på både i reflektionsfrågor och pågående arbete samt i analystext i portfolion.

 

Exempel på kursmål: 

      analysera bild ur ett kulturellt och historiskt perspektiv.

      redogöra för och använda sig av teorier, tekniker och metoder om både analog och digital bild.

      självständigt och i grupp tolka, analysera och gestalta bilder.

      redogöra för användningsområden inom IT i bild.

 

Vid samtliga kurstillfällen förväntas studenten dokumentera sin dag och det arbete som pågår, oavsett om det handlar om workshop, studiebesök eller annat innehåll, och varje dag avslutas med ca.10 minuters egen reflektionstid, skrivande i loggbok, baserat på ett antal specifika frågeställningar som undervisande lärare format utifrån det innehåll, material, struktur som dagen haft. Kursens samtliga moment skall dokumenteras.

 

Samtidsforskningens ”Visual literacy” är del av den grund kursinslag om estetisk lärprocess tar avstamp i och som för processandet framåt i fråga om bildens betydelse i lärandesituationer och tankar om egenskaper som i framtiden kommer att behövas hos varje enskild individ.