Last modified: 2012-05-14
Abstract
Den vanligaste orsaken till att studenter vid svenska lärosäten blir föremål för disciplinåtgärder under de senaste åren är plagiering. Under 2009 hände detta 303 studenter, varav 244 avstängdes (Högskoleverket, 2010). Internationella studier tyder på att det mest effektiva medlet för att undvika plagiering är att anta en helhetssyn på problemet genom att förmedla goda akademiska värdegrunder och vetenskaplig hederlighet hellre än att fokusera på disciplinära åtgärder (Macdonald & Carroll, 2006). Studenterna behöver också, under hela sin utbildning, ha tillgång till information om vad som är tillåtet när det gäller referenser till och citering av andras texter.
Under 2009 inleddes ett pedagogiskt projekt vid Högskolan i Jönköping med syfte att utveckla en så kallad interaktiv anti-plagieringsguide för skolans studenter. I utvecklingen medverkade personal från Resurscentrum för flexibelt lärande, högskolebiblioteket, sektionen för rättsvetenskap, sektionen för media och kommunikation samt representanter för studentkåren. Guiden är utvecklad på svenska och engelska som en kurs i sex olika moduler. Varje modul består av filmer, länkar, övningar och ett självrättande interaktivt test. Kursens moduler har följande innehåll:
- Introduktion till akademiska värdegrunder
- Vad är plagiering?
- Hur upptäcks plagiering?
- Hur undviker jag plagiering?
- Vad händer om jag plagierar?
- Fler akademiska uppförandekoder
Från och med vårterminen 2012 har samtliga studenter vid Högskolan i Jönköping under hela sin studietid tillgång till den interaktiva anti-plagieringsguiden genom lärplattformen Pingpong. Guiden är också tillgänglig för andra via högskolans öppna sidor i Pingpong.
För att stödja implementering anordnas workshops för lärare där goda exempel på användning och uppföljning i kurser sprids. Målet med workshoparna är att anti-plagiatguiden skall ingå som en naturlig del i undervisning och handledning under metod- och uppsatskurser. Studenter kan också, med hjälp av guiden, repetera kunskaper om referenshantering och om hur plagiering undviks när de behöver det. Genom guiden förflyttas fokus i arbetet mot plagiering från kontroll och bestraffning till en naturlig del av undervisning och handledning i de kurser där studenter övar och tillämpar akademiskt skrivande.
References
Högskoleverket. (2010). Disciplinärenden 2009 vid svenska lärosäten. Rapport 2010:11 R. Stockholm: Högskoleverket.
Macdonald, R. & Carroll, J. (2006). Plagiarism – a complex issue requiring an holistic approach. Assessment & Evaluation in Higher Education, 31(2), 233-245.