Last modified: 2012-05-14
Abstract
Inledning och bakgrund
Trots de förändringar i Högskoleförordning och Högskolelag, med anledning av autonomireform och ny examensstruktur (Bologna) så är de flesta högskolor statliga myndigheter med en av sina viktigaste huvuduppgifter att examinera studenter utifrån de förväntade läranderesultat som anges i olika examensbeskrivningar. Trots att lärosätena i den nya examensstrukturen nu tydligt har uppdraget att examinera studenter mot lärandemål, med tydliga kriterier för bedömning, och där graderade betyg blir allt mer vanligt, så kvarstår i högskoleförordningen formuleringen att ” betyg på en genomgången kurs (ska) sättas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator)”.
Vid de högskolepedagogiska utbildningarna vid Linköpings Universitet har vi uppmärksammat att det råder oklarhet om hur examinator utses, vilka kriterier som ligger till grund för att en lärare utses till examinator, hur resultatet av examinators uppdrag följs upp och hur rollfördelningen är mellan den formella examinatorn och andra lärare som gör bedömningar. Sedan 2007 har mycket arbete lagts ner för att skapa regelverk runt själva examinationerna och för att utveckla olika varierade, men rättssäkra examinationer men en fråga vi ställer i detta projekt är om examinatorns roll förändrats.
Syftet med projektet är att sammanställa de policydokument och regelverk som behandlar examinatorsrollen och göra en beskrivande kartläggning över hur examinatorsrollen hanteras i praktiken.
Frågeställningarna är: Vem utser examinator? Vem ansvarar för att examinator har den kunskap/kompetens som krävs för sitt uppdrag? Vilken är relationen mellan examinator och andra ”examinerande” lärare? Hur kommuniceras detta till studenterna?
Metod: Studien genomförs med elektroniska enkäter och intervjuer i tre steg, där resultatet i föregående steg ligger till grund för urval och frågeställningar i nästa steg. Steg 1 omfattar en enkät till dekaner, prodekaner, programansvariga och motsvarande på fakultetsnivå. Frågorna är vem som utser examinator och på vilka kriterier, på grund- respektive avancerad nivå.
Steg 2 omfattare en enkät till dem som utser examinatorer. Frågorna är vilka krav som ställs på examinatorerna, hur rollfördelningen är och hur detta kommuniceras till berörda studenter.
Steg 3 omfattar intervjuer med vissa nyckelpersoner.
Förväntat resultat: Kunskap om hur examinatorsrollen hanteras i praktiken förväntas bidra till ökad tydlighet för såväl studenter som lärare och pedagogiska ledare, vad gäller ansvaret för och resultatet av examinationer och betygssättning.
Studien genomförs under första halvåret 2012 och resultatet kommer att presenteras för LiU:s ledning och förhoppningsvis bidra till fortsatt diskussion och ökad tydlighet om examinatorsrollen.